Notícies

image
Data: Dimecres, 30 d'octubre de 2019.
Lloc: Anoia
Organitza: CEA

TRADICIONS DE TARDOR, VERSIÓ SALUDABLE:  Els panellets

El panellets és un dolç tradicional de la tardor i en concret, de la nostra popular festa de la Castanyada.  És un dolç molt característic i a vegades no és apte per a tothom, degut a certs ingredients de la recepta més tradicional. Per aquest motiu, plantegem diferents receptes de panellets i tothom pugui gaudir-ne.

També, proposem altres plats de tardor per menjar d’una manera saludable i deliciosa!

 

Panellets sense sucre, sense gluten i sense làctics

Ingredients:

– 1 quilo de farina d’ametlla

– 300 g de pinyons

– 3 ous

– 400 g de moniato al forn

– 250 g d’atzavara

Preparació: En un recipient, batem 2 ous. Hi afegim la farina d’ametlla, l’atzavara i els moniatos, que abans haurem pelat i triturat. Ho barregem tot bé, fins que tinguem una massa llisa i sense grumolls. Ho deixem reposar tota la nit a la nevera.

Batem el tercer ou, i hi afegim els pinyons. Fem boles d’uns 15 grams amb la massa, i les passem pels pinyons fins que quedin cobertes.

Les cuinem en un forn preescalfat a 220º, durant 8 o 10 minuts.

 

Panellets vegans

Ingredients:

– Moniato, 250g

– Ametlla, 100g

– Dàtils 100g

– Gerds, 20g

– Nabius, 20g

– Pinyons, 20g

– Llavors de chía, 20g

– Coco ratllat, 20g

– Cacau en pols

– Suc de llimona

Preparació: Fornejar el moniato durant 45 minuts a 200ºC. Deixar reposar i  pelar.En una batedora de got, preparar la massa de panellets amb moniato cuit. Les ametlles, els dàtils remullats durant 1hora i el suc de mitja llimona. Triturar fins obtenir una massa homogènia.

 

Separar la massa en quatre:

  • Clàssic de pinyons: formar boletes amb la massa i cobrir amb pinyons per fora.
  • Xocolata i nabius: barrejar dues cullerades de cacau en pols (desgreixat   i sense sucre) amb la massa i barrejar. Formar boletes i afegir un nabiu en la part superior.
  • Coco: Donar forma a la massa i cobrir-la amb coco ratllat.
  • Llavors de chía y gerds: Formar boletes amb la massa, recobrir amb llavors de chía i un gerd a la part superior.

 

Panellets salats

Ingredients:

- 1 advocat

- 250g de cigrons bullits

- 20ml d’oli d’oliva

- Suc de mitja llimona

- 120g de farina d’ametlla

- 1c/p de pebre dolç

- Una mica de sal

- Cobrir: Llavors rosella, pipes de girasol, trossets de patata (fornejades estil xips), llavors de sèsam i pistatxo.

Preparació: Introduir tots els ingredients i triturar-los, desprès comprovar que té la textura desitjada per poder manipular amb les mans i donar forma.  Per finalitzar,dividir la preparació en unes 20 racions, donar forma i arrebossar amb els ingredients proposats.

 

Panellets de pastanaga, moniato o carbassa i ametlles

Ingredients:

– 250 g de pastanaga, moniato o carabassa (tria l’opció que et vingui més de gust).

– 250g d’ametlla mòlta

– Ratlladura de taronja

– Opcional: llavors de sèsam torrades o coco ratllat

Preparació: Seguir el mateix procediments que els altres

 

Existeixen infinitats de versions, posa-li imaginació i crea les teves pròpies versions! També, pots utilitzar la base d’aquestes receptes i decorar al teu gust amb: xocolata negre, fruita que t’agradi, fruits sec que desitgis... .

Altres ingredients típics de tardor que podeu utilitzar per cuinar deliciosos plats i/o postres saludables són: Carbassa, Moniato, Moniato lila, Castanyes, Bolets, Magrana, Caquis...

 

Exemples de plats:

Cremes: Moniato, Carbassa

Amanides: Utilitza els ingredients de tardor (moniato, castanya, carbassa...)

Pastissos/Galetes: Utilitza els ingredients esmentats anteriorment, i acompanya’ls amb xocolata negre, cacau, fruites (taronja, mandarina, nabius, gerds...).

Quiche de tardor

Combina els teus plats afegint els ingredients d’aquesta estació:

    1. Quinoa (o qualsevol cereal) amb moniato/carbassa al forn, amb verdura i proteïna (ou, carn, peix) al gust.
    2. Falafels, hamburgueses, croquetes de moniato combinat amb altres ingredients (verdura, proteïna, greixos saludables, carbohidrats...).
    3. Estofat de carn amb bolets i moniato al forn.
    4. Estofat de verdures i tubercles
    5. Canelons o lasanya de moniato/carbassa
    6. Truita de moniato
    7. Albergínies farcides amb ingredients de tardor i altres.
Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Accepto les cookies