Notícies

image
Data: De l'11 al 14 d'octubre
Lloc: Anoia
Organitza: Observatori de Pujalt

En aquestes darreres hores un embossament d’aire fred ha estat notícia a la Mediterrània pels aiguats que s’han donat a Mallorca produint la mort d’una desena de persones. Aquest embossament d’aire fred va afectar també a molts punts de Catalunya amb menys violència, però, amb quantitats també força elevades. A la comarca vam tenir poca afectació amb unes quantitats recollides força inferiors a les pronosticades. Entre 3-10mm.
Un embossament d’aire fred és una massa d’aire de latituds superiors a la nostra, més freda, que es despenja de la seva circulació normal i s’envolta d’aire més calent. Aquests embossaments no tenen moltes vegades un reflex en els mapes del temps en superfície, no es mesura una depressió en superfície, però, si mirem en altura és com si tinguéssim una depressió a les capes elevades de la troposfera. De fet aquest embossament d’aire fred s’anomena DANA, “Depressió Aïllada a Nivells Alts”. Antigament s’anomenaven gotes fredes i faciliten l’ascens de les masses d’aire. Si aquest ascens el situes al damunt d’aigua calenta, ja tens evaporació i ascens, còctel per formar núvols que poden produir ruixats molt importants com els caiguts a Mallorca.

Aquest lloc web utilitza de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.