Notícies

image
Data: Del 18 al 21 d'octubre
Lloc: Anoia
Organitza: Observatori de Pujalt

El passat cap de setmana, de forma sorprenent, un huracà arribava a les costes de Portugal perdent just la categoria d’huracà abans de tocar terra. Una vegada va tocar terra es va desplaçar cap al Cantàbric perdent força ràpidament i va desaparèixer. El seu moviment antihorari va facilitar l’entrada d’aire fred per l’oest de la península que va xocar amb aire càlid i humit del mediterrani que va acabar generant una petita depressió que va portar aigua de forma molt abundant a Catalunya. Aquesta situació, a Catalunya, es va controlar tot i que les quantitats d’aigua recollides es van acostar en alguns casos als 200mm. La mateixa tongada de precipitacions va arribar al sud de França amb una desena de persones mortes. La setmana passada 13 persones morien a Mallorca a causa d’una altra situació meteorològica que portava molta aigua caiguda en poca estona. Unes situacions típiques de la mediterrània que es troben amb una manca de sentit comú a l’hora d’urbanitzar i que es preveuen en la majoria de casos. Son les Situacions Meteorològiques de Perill.
Situació Meteorològica de Perill (SMP), és aquella situació meteorològica en que l’atmosfera es comporta de forma extrema i pot comportar un perill per a les persones si no es prenen precaucions. Tempestes, aiguats, nevades, ventades, boira espessa, boira gebradora, etc. Aquestes situacions meteorològiques es poden preveure amb temps i avisar de que es pot produir amb major i menor probabilitat. El Servei Meteorològic de Catalunya emet els avisos per comarques amb tres nivells de perillositat. Perill moderat (avís groc) la probabilitat que passi és baixa, però, existeix. Perill alt (avís taronja) la probabilitat que passi és alta. Perill molt alt (avís vermell), la probabilitat que passi és molt elevada i a més el fenomen es presenta de forma més intensa. Aquests avisos els vam veure el passat diumenge a la nostra comarca amb un avís vermell que indicava possibilitat de superar els 100mm en 24h cosa que va acabar passant a molt punts de la comarca.
De cara avui dijous i demà divendres hi ha una situació que pot portar molta aigua a Castelló i sud de Tarragona. Hi ha avisos activats a algunes comarques de Tarragona i Castelló. L’Anoia a mitja tarda d’aquest dimecres no estava en avís per alerta de pluja, però, caldrà seguir-ho per si també hi entra.
Si voleu consultar els avisos podeu entrar a: www.meteo.cat
Precipitacions de l’episodi del passar diumenge-dilluns: 115mm a Pujalt, 112mm a Tous, 108mm al Xaró, 107mm a Igualada, 103mm a Capellades, 101mm a Bellprat, 91mm a Els Hostalets de Pierola, 88mm a Montbui poble, 86mm a Pinedes de l’Armengol i 81mm a Calaf.

Aquest lloc web utilitza de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.