Notícies

image
Data: Dijous, 14 de novembre de 2019
Lloc: Anoia
Organitza: CEA

Avui 14 de Novembre és el Dia Mundial de la Diabetis. La Diabetis és una de les patologies més comunes de les últimes dècades i del segle XXI, és important donar-la a conèixer i sensibilitzar a la societat, perquè comporta riscos per a la nostra salut, dels quals molts es poden prevenir amb una alimentació saludable, la pràctica d’exercici físic regular i una bona gestió de la nostra salut emocional.

La Diabetis és una malaltia metabòlica caracteritzada perquè l’organisme fa un escàs ús de la glucosa. Existeixen diferents tipus de Diabetis; La tipus 1 i la 2 són les més freqüents, però també existeix la Diabetis gestacional i la secundària.

- D. Tipus 1 és coneguda com la “insulinodependent”. Aquesta acostuma a aparèixer a la infància, adolescència o joventut.  En aquest cas, el pàncrees presenta una ràpida i progressiva pèrdua de la capacitat de produir insulina (hormona que ajuda a portar glucosa a les cèl·lules) i caldrà tractar-se amb insulina des del moment del diagnòstic.

  • Causes: Components genètics, autoinmunitat i infecció vírica.

- D. Tipus 2 és la “no insulinodependent”, acostuma a manifestar-se a partir dels 40 anys i pot passar desapercebuda durant anys. Aquest tipus, està associada principalment a Obesitat, Sedentarisme i Hipertensió Arterial, però amb un origen comú: Els mals hàbits adquirits durant molts anys de la nostra vida (alimentació inadequada, falta de moviment, estrès, consum i abús de substancies tòxiques: alcohol, tabac, fàrmacs...).

  • Dieta inadequada
  • Falta d’exercici físic
  • Sedentarisme

- D. Gestacional: És la hiperglucèmia que es pot presentar durant l’embaràs (aproximadament un 10% de les dones embarassades), en dones que prèviament no tenien Diabetis. Quan apareix cal tractar-la perquè pot comportar un risc per la dona i per al nadó.

- D. Secundària: La causa es deguda a una malaltia o un tractament medicamentós que eleva els nivells de glucosa en sang de manera inadequada. En aquests casos, un cop desapareguda la causa, es por recuperar la normalitat.

Emfatitzant les Diabetis més comunes, la tipus 1 i la 2, no podem deixar de banda parlar d’Obesitat, perquè aquestes dues estan íntimament relacionades, i constitueixen un greu problema per a la salut. A major prevalença d’Obesitat (considerada com un IMC per sobre del 30%) més complicacions per al nostre organisme, i en conseqüència major risc a desencadenar una Diabetis de tipus 2, ja que l’Obesitat n’és la precursora. Tampoc podem passar per alt, que ambdues malalties produeixen o són factors desencadenants d’altres com: alguns càncers i trastorns cardiovasculars. Així doncs, es podria dir que les primeres causes de mortalitat dels països subdesenvolupats, estan íntimament relacionats amb Obesitat i Diabetis.

 

I què tenen en comú ambdues patologies amb malalties cardiovasculars i alguns càncers? La insulina és l’hormona que regula la quantitat de glucosa en sang. Quan la insulina segregada al pàncrees no és capaç de realitzar les funcions corresponents, es crea una resistència a la insulina, on l’organisme i el pàncrees intenten compensar-ho augmentant la secreció d’insulina.  Considerant que la insulina és un factor de creixement, i com a tal, és possible que persones amb una predisposició genètica o trastorn genètic amb mutacions oncogèniques, acabin desenvolupant algun tipus de càncer.

L’esser humà és fruit de l’èxit evolutiu i teòricament som una espècie adaptada al nostre entorn, però com és possible que el 50% de la població o superior (segons diversos estudis) tingui sobrepès? Descartant la possibilitat de quelcom hagi succeït perquè tots emmalaltim de cop, l’explicació més acceptable és que hem canviat el nostre entorn de tal forma que ja no estem adaptats a aquest, i per això emmalaltim. D’aquí neix la crida a cuidar i responsabilitzar-nos dels nostres hàbits de vida, i alhora, cuidar del nostre entorn en tots els aspectes: entorn personal i entorn medi ambiental.

 

En resum, els punts claus que ens han de quedar clar són:

Hi ha dos tipus de Diabetis principals, la tipus 1 i la 2.

Tenir hàbits saludables com: alimentació, exercici físic i estil de vida actiu prevenen la Diabetis tipus 2.

Les persones que pateixen Diabetis tipus 1 necessiten dur a terme un estil de vida saludable per tenir una major qualitat de vida i evitar un empitjorament de la malaltia.

L’Obesitat o el Síndrome metabòlic són precursors de la Diabetis tipus 2. S’ha de prendre consciència que aquestes poden evitar-se si portem un estil de vida saludable i actiu. També, és important créixer en un context de bons hàbits i adquirir-los des de petits, perquè els 3 primers anys de vida són claus per a la futura salut.

 

 

- Tractament:

  • Educació nutricional.
  • Exercici físic diari.
  • Control de les glicèmies postpandrials en funció de la situació de cada persona.
  • Dieta rica en fibra, que alenteix l’absorció de la glucosa i la seva arribada a la sang.
  • Picolinat de crom, que regula la glicèmia en sang.
  • Àcids grassos poliinsaturats, que disminueixen la resistència a la insulina, milloren el perfil lipídic i tenen una acció inflamatòria.
  • Vit C i E, amb una acció  protectora contra l’estrès oxidatiu.
  • Nabius, amb un efecte protector dels vasos capil·lars i els nervis dels ulls.
  • Àcid alfa lipoic, d’acció antioxidant i protectora de les membranes cel·lulars.
  • Canyella, que activa l’acció de receptors de la insulina a les membranes cel·lulars i que és molt antioxidant.
  • Te verd, que millora la sensibilitat i disminueix la glucosa en sang.
  • Berberina, que disminueix els nivells de glucosa en sang.

 

 

Aquest lloc web utilitza de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.