Notícies

image
Data: del 26 al 29 de setembre
Lloc: Anoia
Organitza: Observatori de Pujalt

El passat dilluns, 23 de setembre, a les 9:49h del matí (7:49h TU) entràvem a la nova estació, la tardor astronòmica. Aquesta s’allargarà fins el proper 22 de desembre a les 0:22h de la matinada. La durada de l’estació serà de 89 dies 16 hores i 33 minuts a diferència de l’estiu astronòmic que acabem de viure que ha durat 93 dies 15 hores i 55 minuts i és que la Terra, en el seu moviment de translació al voltant del Sol, va més ràpid a la tardor i a l’hivern donat que estem una mica més a prop del Sol.
De fet el dia d’aquest 2019 que la Terra es va acostar més al Sol va ser el 3 de gener, periheli, en que es va situar a 147 milions de quilòmetres de distància. Per contra, el dia que va passar més lluny, afeli, va ser el 4 de juliol quan es va situar a 152 milions de quilòmetres. Recordem que la distància respecte el Sol no és el que ens influeix en fet d’estar a l’estiu o a l’hivern si no que és la incidència dels raigs solars a la superfície de la Terra i com els dos hemisferis capten aquesta energia a causa de la inclinació del planeta. El passat 23 de setembre a les 9:49h, hora catalana, els dos hemisferis de la Terra van captar la mateix energia del Sol. A les 9:50h ja l’hemisferi sud captava més energia que l’hemisferi nord mentre que a les 9:48h passava just al revés per poca diferència. L’hemisferi nord anirà perdent energia captada pel sol en favir de l’hemisferi sud fins el 22 de desembre a les 0:22h moment a partir del qual l’energia captada per l’hemisferi nord tornarà a augmentar.
Aquesta inclinació que té la Terra i com recull l’energia del sol en cada hemisferi és el que ens dona el moment de començar cada estació astronòmica.
Aquest lloc web utilitza de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.